Livision optika slavi 78 godina Ray Ban sunčanih naočala

Livision optika slavi 78 godina Ray Ban sunčanih naočala

Autor: Livision optika − Objavljeno 09.05.2015.

Povodom obljetnice Ray Ban sunčanih naočala pripremili smo posebno iznenađenje za naše kupce...

Rijetko koje sunčane naočale obilježile su povijest na način na koji su to učinile ''raybanice''.
Od predsjednika do filmskih zvijezda, rock glazbenika do umjetnika, modnih dizajnera do top modela – ne postoji generacija koja nije posjedovala (ili htjela posjedovati) primjerak ove ikone.

Za razliku od danas, kada se Ray Ban naočale viđaju na svakoj poznatoj holivudskoj osobi kao modni dodatak, ove su naočale imale puno praktičniji i skromniji početak.

U svibnju 1937. godine osnovan je brend RAY BAN od strane američke tvrtke Bausch&Lomb. Ray Ban naočale služile su isključivo kao vojni proizvod za pilote Američke vojne avijacije. Američka vojska bila je u potrazi za sunčanim naočalama koje će njihove avijatičare zaštiti od štetnih zraka sunca, ali isto tako izgledati elegantno.


Prvi model sunčanih naočala Ray Ban bio je Aviator. Bile to su prve sunčane naočale s antirefleksnom zaštitom na naočalnim lećama. Okviri su bili su izrazito lagani i izrađeni od pozlaćenog metala sa zeleno-sivim naočalnim lećama (danas kultna G-15 boja) koje su filtrirale UV zrake.

Avijatičari su trenutno prisvojili naočale i učinili ih zaštitnim znakom Američke vojne avijacije zbog čega se danas sve naočale sličnog oblika originalnim Ray Ban naočalama zovu ''avijatorice''.

Još veću popularnost avijatorice su dobile za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je General Douglas MacArthur fotografiran za vrijeme slijetanja na plažu na Filipina i pritom noseći Ray Ban avijatorice.

Od pragmatičnog početka, pružajući avijatičarima zaštitu od sunca, Ray Ban naočale ubrzo su postale dio američke mode i pop kulture. Točnije, 1952. godine - kada su dizajneri Ray Ban naočala odlučili uvesti novi model, potpuno drugačiji od dosadašnjih avijatorica – tvrdi plastični okvir sa crnim naočalnim lećama – kultni Wayfarer.

Danas se taj trenutak smatra revolucionarnim u naočalnom dizajnu. Wayfarer je ubrzo stekao popularnost u nižim i višim slojevima društva, prelazeći tako socioekonomske i kulturne razlike i time se obraćajući masovnim tržištu.

Ono što je ironično je da je originalni Wayfarer dizajniran za muškarce…sve dok se pripadnice ženskog spola nisu zaljubile u uglađeni, sjajni dizajn koji se uklapao na toliko različitih lica.

Uskoro se Wayfarer mogao vidjeti na SVIMA – predsjednicima, super modelima, folk pjevačima…
Tijekom  50-ih i 60-ih godina Wayfarer su nosila imena kao što su Bob Dylan, Andy Warhol, James Dean, Marilyn Monroe, Roy Orbison, John Lennon, Muhammed Ali i bezbroj tinejđera diljem svijeta čija je najveća želja bila izgledati poput njih!               

 

Popularnost Ray Ban naočala utihnula je 70ih godina kada je nastupila disco era nalažući nove stilove i ekstravagantnije naočale koje su dizajnirali slavni Dior i Yves St. Laurent. Sredimo 70ih Ray Ban predstavlja nove modele inspirirane disco stilom, ali ne dostiže slavu Aviatora i Wayfarera.

1982. Ray Ban se ponovno pojavljuje na sceni! Svi se sjećaju filma The Blues Brothers u kojem John Belushi i Dan Akroyd gotovo ne skidaju raybanice s glave. U to vrijeme Ray Ban potpisuje ugovore s holivudskim filmskim kućama i TV postajama te se od 1982 do 1987 pojavljuje više od 60 filmova i TV emisija.

Nakon što je  Tom Cruise u filmovima Riskantan posao i Top gun nosio wayfarerice i avijatorice, ovi modeli ponovno postaju apsolutni svijetski hit te se proizvode na milijune!

Za vrijeme osamdesetih, Aviator i Wayfarer nosili su svi – Madonna, Michael Jackson, Elvis Castello, Jim Morissey, članovi The Ramones, U2… Jack Nicholson je možda jedno od najzamjećenijih lica s Wayfarerom iz tog vremena.


Početkom 90-ih i dolaskom grunge stila koji odbacuje sve trendove  80-ih, Ray Ban opet pomalo pada u hibernaciju. Novi brendovi, kao što su sportski Oakley postaju atraktivni i zanimljivi.        

Zanimanje za Ray Ban naočale lagano miruje sve do 2007. kada Ray Ban predstavlja Original Wayfarer dizajn, ali u novim izvedbama. Wayfarer se počinje proizvoditi u velikoj paleti boja uključujući i maskirni dizajn, mornarske boje, tirkizne uzorke i kornjačevinu. Nekad nezamislive kombinacije boja poput zlatne i crne, bijele i crne, crvene i kornjačevine postaju aspolutni svjetski hit i Ray Ban ponovno postaje vodeći brend među sunčanim naočalama. Osim originalnih modela, Ray Ban uvodi mnogo noviteta pritome zdržavajući prepoznatljivi stil i kvaliteu

Aviator, koji se do sada smatrao samo vojnim i policijskim naočalama, počinje krasiti lica svakoga i postaje novi modni trend.

Povratkom Ray Ban naočala na scenu pokrenuo se novi trend – retro look, koji je inspirirao brojne dizajnere i brenodve na slične pothvate.


Povezani sadržaj