Sindrom suhog oka!

Sindrom suhog oka!

Objavljeno 10.01.2017.

Što je sindrom suhog oka i kako ga liječiti?


Sindrom suhog oka je prilično česta bolest koja muči od 5 do 6% ljudi na svijetu. Problem je još češći među ženama koje su prošle menopauzu (od 6 do 10% slučajeva), a daleko najčešći je kod starih osoba (čak 34%). Osobama koje nemaju problema sa suhim očima ovaj problem se može činiti trivijalnim i bezazlenim, ali zapravo se radi o velikom izvoru frustracija koji vam može otežati život.

Procjenjuje se da su u dobi od 40 godina , više od 25 posto ljudima barem povremeno suhe oči. Ti problemi su znatno podcijenjena i neprepoznatljivi, s druge strane, imaju značajan utjecaj na kvalitetu života.


Znakovi i simptomi suhog oka:

- Žarenje, peckanje ili osjećaj grebanja u očima,
- Osjećaj stranog tijela,
- Čvrsta sekrecija,
- Povećana iritaciju očiju u zadimljenom prostoru ili na vjetru,
- Umor očiju nakon čitanja,
- Osjetljivost na svjetlo,
- Teško fitanje kontaktnih leća

- S obzirom da treptanje podmazuje oči, simptomi suhog oka mogu biti pogoršani aktivnostima u kojima se ne trepće mnogo, kao npr. čitanje, korištenje kompjutera, gledanje televizije ili vožnja.
Simptomi se također pogoršavaju u vjetrovitim, suhim uvjetima i blizu dima cigarete, a poboljšavaju se kad pada kiša, kad je hladno i maglovito ili kada se tuširate. Sve ovo se naravno dešava zbog različite vlažnosti zraka.


Uzroci suhog oka

- nedovoljna proizvodnja suza ili pretjerano isparivanje suza
- nošenje kontaktnih leća (oko polovina osoba koje nose leće se žali na suhe oči)
- korištenje lijekova poput sedativa, beta blokatora, antidepresiva, lijekova za kontracepciju ili diuretika
- starost (produkcija suza se smanjuje s godinama)
- dijabetičari su pod većim rizikom također
- laserska operacija očiju može prouzrokovati suhe oči, iako se u većini slučajeva stanje popravi nakon par mjeseci
- nedostatak vitamina A može poremetiti sastav suza
- blefaritis ili upala kapka također utječe na vlažnost očiju

Prevencija

Trenutno nažalost ne postoji lijek koji bi jednim uzimanjem zauvijek riješio problem suhih očiju, ali postoji nekoliko tretmana koji mogu ublažiti simptome ako ih se pridržavate redovno:

- jedenje ribe se preporučuje zbog toga što je riblje ulje prirodni lijek za suhe oči. Ako iz nekog razloga ne jedete ribu onda       uzimajte omega 3 kapsule jer postoje dokazi da pomažu u sprječavanju ali i liječenju sindroma suhog oka
- umjetne suze možete kupiti u ljekarni ili optici i one mogu pomoći privremeno (na nekoliko sati). Postoji mnogo vrsta    umjetnih suza sa različitim sastavima. Ako vam jedna vrsta ne pomogne, nemojte se ustručavati probati drugačije. 

- antibiotičke i steroidne kapi se ponekad propisuju da se liječe infekcije i posljedice suhih očiju (oštećenja i crvenilo na    površini oka)
- kućni ovlaživači zraka, kao i izbjegavanje suhih okruženja, prašine i dima

  - Suhe oči mogu nastati i kao posljedica kronične upale kapka ili alergijskog konjunktivitisa. Ako je uzrok suhih očiju alergijski konjunktivitis onda je bitno pratiti koja hrana izaziva reakciju, te s vremenom izbacivati te hrane iz upotrebe. Reakcije na hranu mogu biti zakašnjele i javljati se čak sutradan. Kod sindroma suhih očiju je važno dobiti ispravnu dijagnozu da biste znali najbolji način liječenja jer ovaj problem najčešće neće otići sam od sebe.

Kako smanjiti tegobe suhog oka?

1.Izbjegavanje situacija koje pogoršavaju smetnje vezane uz suho oko, npr. boravak u zadimljenim prostorima, izbjegavanje suhog zraka (klimatizacijski uređaji), jačeg vjetra, ventilacije ili prašine.

2.Postavljanje ekrana računala 10-200 ispod razine pogleda, što smanjuje vjeđni rasporak (oko je manje otvoreno kada gleda prema dolje), te se time posljedično smanjuje isparavanje suza.

3.Korištenje naočala s većim okvirom koji prati zakrivljenost lica, što smanjuje izloženost očiju vjetru.

Umjetne suze


Umjetne suze, u velikom broju oblika i varijacija, i dalje čine osnovu liječenja hiposekrecijskog oblika suhog oka. 
-Umjetne suze nisu lijek za suho oko. One predstavljaju nadomjesnu terapiju za nedovoljnu količinu vodene komponente suza i neće vratiti pacijentu njegove prirodne suze. 

- Sve umjetne suze nisu iste. Razlikuju se prije svega po mehanizmu djelovanja, trajanju učinka na oku te mogućim neželjenim učincima, što se prije svega odnosi na učinak konzervansa. Tako npr. umjetne suze koje sadrže aktivnu supstanciju hidroksipropil guar optimalno podmazuju površinu oka, njihov učinak na površini oka mjerljiv je i nakon 60 minuta.
 
- Preporučuje se ukapavanje umjetnih suza prije stanja za koja pacijent zna da mu smetaju (izlazak na hladan zrak, vjetar, dim, gledanje TV-a i sl.).

- U slučaju da umjetne suze počinju izazivati iritaciju pri ukapavanju, treba preporučiti vrstu s minimalno toksičkim konzervansom (npr. Polyquad) ili bez konzervansa (monodoze). Ako ni to ne pomaže, preporučuje se periodična promjena vrste umjetnih suza.

- Umjetne suze u obliku gela dulje ostaju na površini oka od kapi, te time učinkovitije smanjuju tegobe i štite površinu oka. No, s obzirom na to da su gušće, zamućuju vid, te su time relativno nepraktične za primjenu tijekom dana.
 
Umjetne suze koje mi preporučujemo su Blink koje trenutno možete naći i po akcijskoj cijeni 2+1 GRATIS!


Za sve ostale informacije o sindromu suhih očiju ili umjetnim suzama slobodno nam se obratite telefonom ili nas posjetite u Livision optikama na adresama:
Ul.grada Vukovara 58a ili Medveščak 25, Zagreb!Povezani sadržaj