Spavate s lećama? Saznajte detalje koje biste trebali znati…

Spavate s lećama? Saznajte detalje koje biste trebali znati…

Autor: Livio Svržnjak, bc. optometrist − Objavljeno 22.06.2012.

Mnogo korisnika povremeno ne izvadi kontaktne leće prije poslijepodnevnog spavanja i pita se je li to uredu. Neki korisnici kontaktnih leća razmišljaju o tome kako bi bilo kada bi mogli neprekidno koristiti kontaktne leće, tj. kada ih ne bi morali izvaditi iz oka prije spavanja.

Mogućnost spavanja s kontaktnim lećama bez negativnih utjecaja na oko zavisi o nekoliko faktora. Karakteristike o kojima to ovisi su materijal, debljina i propusnost kontaktne leće te podnošljivost oka na kontaktu leću koja je individualna. 

Kada je oko zatvoreno, rožnica dobiva kisik iz krvnih žilica. Kada spavamo s kontaktnim lećama, materijal kontaktne leće mora propuštati dovoljno kisika kako bi omogućio dotok kisika kroz kontaktnu leću do rožnice. Ako kontaktna leća ispunjava taj uvjet, može dobiti dozvolu za neprekidno nošenje (continuous wear). Smije se spavati samo s kontaktnim lećama koje su odobrene kao takve. Najveću propusnost kiska imaju kontaktne leće proizvedene od silikon hidrogelnih materijala kao što su Biofinity, Air optix Night & Day, Purevision 2hd.

FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) odobrila je neprekidno nošenje leća kao ispravan način nošenja kontaktnih leća. Ako je kontaktna leća odobrena za takav način nošenja, to ne znači da će ono svakome odgovarati. Mogućnost noćnog nošenja ne zavisi samo o kontaktnim lećama nego i o vašim suzama, nataloženim depozitima na površini leće, izmjeni suza iza leće i podnošljivosti očiju na kontaktne leće preko noći. Sve je to individualno, kod svakog pacijenta je drugačije, stoga neprekidno nošenje mora biti pod kontrolom oftalmologa/optometrista kako ne bi došlo do neželjenih povreda.

Ako spavate s kontaktnim lećama, postoji mogućnost osjećanja nelagode u oku nakon što se probudite zbog blage dehidracije kontaktne leće. Također se ne preporučuje vađenje kontaktnih leća iz oka odmah nakon buđenja jer se dehidrirana leća zalijepi za rožnicu pa prilikom te radnje možete ozlijediti rožnicu. U takvim situacijama preporučuje se korištenje umjetnih suza, koje bi bilo dobro uvijek imati pri ruci, koje kapnete u oko kako bi kontaktnoj leći u sastav vratile izgubljenu vlagu da se može odlijepiti od površine rožnice. Prije nego što izvadite leću iz oka, provjerite je li leća pomična i je li se odlijepila od rožnice kako se ne biste nepotrebno ozlijedili. 

Potrebno je vršiti samokontrolu tako što ćemo se upitati:
• Osjećam li kontaktne leće prilikom nošenja?
• Kako izgledaju moje oči?
• Vidim li i dalje dobro?

Ako je bilo koji odgovor negativan, potrebno je odmah se javiti svom oftalmologu ili optometristu za kontrolu.

Želite li isprobati najkomforniji i najsuvremeniji način nošenja kontaktnih leća pitajte svog oftalmologa ili optometrista za kontaktne leće za neprekidno nošenje (npr. Air optix Night Day, Biofinity, Purevision 2HD).

Povezani sadržaj