Što je vodikov peroksid i zašto se preporučuje za njegu kontaktnih leća?

Što je vodikov peroksid i zašto se preporučuje za njegu kontaktnih leća?

Autor: Livio Svržnjak, bc. optometrist − Objavljeno 22.06.2012.

Vodikov peroksid je bezbojna otopina formule H2O2. Vodikov peroksid je vrlo jak oksidans koji, ovisno o koncentraciji, može uzrokovati vrlo teška oštećenja tkiva. Zašto onda vodikov peroksid koristiti u njezi kontaktnih leća? Je li vodikov peroksid siguran u njezi kontaktnih leća i kako se upotrebljava?

Njega kontaktnih leća vodikovim peroksidom sigurna je i jednostavna. Otopina peroksida u kojoj se pohranjuju kontaktne leće mora se prije stavljanja kontaktnih leća na oči neutralizirati. To znači da se peroksid treba razložiti na vodu i kisik. Postoji više načina neutralizacije vodikovog peroksida, a prilikom njege kontaktnih leća primjenjuje se:

neutralizacija pomoću tableta koje sadrže enzime katalaze
neutralizacija pomoću platinastog diska

Neutralizacija pomoću platinastog diska
Platinasti disk je ukomponiran u kutijicu za pohranjivanje kontaktnih leća pa nisu potrebne dodatne tablete za neutralizaciju. Njegova neutralizacijska snaga s vremenom slabi, a pokazatelj istrošenosti diska je pojava peckanja očiju koja se javlja zbog rezidualnog (ostatnog) peroksida. Stoga se posudica s platinastim diskom pakira sa svakom otopinom kako bi korisnici bili potpuno sigurni. Neutralizacija vodikovog peroksida počinje odmah i potrebno je čekati 6 sati za završetak procesa neutralizacije. Nakon završene neutralizacije kontaktne leće možete staviti direktno na oči bez ispiranja.

Neutralizacija pomoću tableta koje sadrže enzime katalaze 
Katalaza je enzim koji se nalazi u ljudskom organizmu i ima ulogu branitelja našeg tijela upravo od vodikovog peroksida koji se stvara u metabolizmu. Katalaza se može primjenjivati u obliku otopine ili tableta, s tim da tablete omogućuju lakšu i sigurniju uporabu. U tabletama za neutralizaciju uvijek se nalazi odgovarajuća količina katalaze, tako da će sav peroksid u otopini biti u potpunosti odstranjen u roku od 6 sati. Uz to, obloga tabletica spriječit će raspad jezgre tablete prvih 20 minuta i tako dati dovoljno vremena peroksidu za dezinficiranje kontaktnih leća.

Jezgra tablete također može sadržavati indikator koji oboji otopinu te je pokazatelj da je neutralizacijska tabletica stavljena. Obojena otopina ne znači da je proces neutralizacije gotov, nego da je proces neutalizacije u postupku, za završetak proseca neutralizacije potrebno je 6 sati. Za primjer navodim vitamin B12 (cijanokobalamin) koji otopinu oboji blago ružičasto, ali ne boji kontaktne leće i potpuno je bezopasan, štoviše, za rožnicu je i ljekovit. Iz neutralizirane otopine kontaktne leće možete staviti izravno na oči.

Zašto onda vodikov peroksid koristiti u njezi kontaktnih leća?
Vodikov peroksid učinkovit je protiv širokog spektra mikroorganizama, uključujući bakterije, gljivice i mnoge vrste ameba. Njega kontaktnih leća vodikovim peroksidom preporučuje se svim nosiocima kontaktnih leća, a posebno se preporučuje osobama osjetljivih očiju, osobama koje pate od simptoma sve brojnijih alergija, nosiocima godišnjih kontaktnih leća. Ukoliko koristite peroksidni sustav njege kontaktnih leća, tada ste izbjegli moguću alergijsku reakciju svojih očiju na konzervans, a kontaktnim lećama osigurali najbolju moguću njegu koja će im produljiti vijek trajanja i sebi osigurali udobnije nošenje.

Otopine na bazi vodikovog peroksida; Aosept plus, Oxysept comfort i Nitilens One step.

Napomena:peroksidne otopine ne smiju se kapati u oči niti se kontaktne leće smiju staviti na oči ako proces neutralizacije nije gotov.

Povezani sadržaj