Što su polarizirane naočale?

Što su polarizirane naočale?

Autor: Gabrijela Bakula − Objavljeno 02.07.2018.

Čemu služi polarizacija?

Polarizirane naočalne leće popularnost su davno stekle među moreplovcima i ribarima kojima je smanjenje odbljeska od vode oduvijek bilo bitno. Upravo zbog te mogoučnosti otklanjanja svjetlosnog odbljeska su polarizirane naočalne leće stekle popularnost i među ostalima koji svoje vrijeme provode na otvorenom.


Pored moreplovaca, najveću korist od polariziranih naočalnih leća imaju skijaši, biciklisti, golferi i trkači zbog neposrednog utjecaja na svjetlosnog odbljeska na rezultate i sigurnost tih aktivnosti.

Za vrijeme vožnje automobilom, polarizirane naočalne leće smanjuju jakost odbljeska svijetlosti od ravnih površina kao što su hauba automobila i površina ceste.


Osobe izrazito osjetiljve na svijetlo, uključujući osobe koje su operirale kataraktu, odlučuju se na polarizirane naočalne leće i u zatvorenom prostoru.

 

Kako funkcioniraju polarizrane naočalne leće?
Svijetlost se raspršuje u svim smjerovima, no kada je reflektirana od ravnih površina postane polarizirana – tada putuje vodoravnim smjerom. Posljedica toga je nastanak neugodne i, ponekad, opasne, refleksije koja uzrokuje blješatnje i smanjuje vidljivost.Na polariziranim naočalnim lećama se nalazi poseban filter koji  zaustavlja vodoravni odbljesak i smanjuje blještanje.
 Iako polarizirane naočale olakšavaju gledanje i doprinose ugodi, u određenim uvjetima nisu dobar izbor. Na primjer, smanjuju vidljivost prikaza na LED i LCD monitorima te na mobilnim i GPS uređajima.

Međutim, za većinu sportova i aktivnosti polarizirane sunčane naočale su dobar izbor koji poboljšava vidljivost i osjećaj ugode.
Povezani sadržaj