Najčešća pitanja

Zašto je važno čuvanje kontaktnih leća u otopini?

Otopina za njegu u koju stavljate kontaktne leće sadrži blagu ali djelotvornu dozu dezificijensa. Čuvanje kontaktnih leća u otopini pomaže uklanjanju preostalih bakterija i proteinskih naslaga s vaših kontaktnih leća, tako da su one čiste i higijenske u momentu stavljanja u oči.

Jednom sam nosio/la kontaktne leće i odustao/la. Hoće li mi sada nove odgovarati?

Svakako bi trebali ponovno pokušati. Indrustrija kontaktnih leća napreduje i svake godine dobivamo nove proizvode kako bi ispunili zahtjeve nosioca i kako bi nosioci kontaktnih leća bili zadovljniji. Imamo nove materijale, nove tekućine, dnevne kontaktne leće za osjetljive oči za ljude koji imaju problema s alergijama, veći raspon dioptrija, multifokalne kontaktne leće (za ljude koje imaju naočale za daleko i blizu). Većinu problema možemo riješiti kontaktnim lećama.

Zašto moram dolaziti na kontrole?

Na kontrolu je potrebno dolaziti kako bi se redovito kontrolirale vaše oči i kako bi se na vrijeme reagiralo ukoliko imate neki problem. Također kako bi vam se moglo preporučiti nešto drugo jer se vaš život mijenja (posao, konzumacija lijekova, godine, dioptrija, vlažnost oka i dr.), pa vam u određenom periodu života jedan način korištenja i tip kontaktne leće može bolje odgovarati i koristiti od kontaktne leće koje trenutno koristite.

Kako znam da li je kontaktna leća na dobroj strani, a ne naopako?

Neki proizvođači imaju oznake 1,2,3 kada gledamo u dobru stranu, a kada je okrenuta vidimo 3,2,1 što nam olakšava snalaženje. Ukoliko stavite kontaktnu leće obrnuto, nećete vidjeti dobro i žuljati će vas. Izvadite kontaktnu leću, provjerite još jednom stranu i ako je na pogrešnoj, okrenite je i stavite ponovno.

Zašto moram mijenjati kontaktne leće kada su mi još uvijek dobre?

Kontaktne leće, kao i svaki drugi proizvod, ima svoj rok trajanja, što znači kontaktna leća ima rok trajanja do kada ispunjava uvijete za sigurno korištenje. Iako ne osjećate neku nelagodu, ne znači da kontaktna leća nakon isteka roka ne šteti. Najvažnije je što razni mikroorganizmi nakupljeni na kontaktnoj leći mogu izazvati infekcije. Kontaktna leća više ne propušta dovoljno kisika kroz svoj materijal stoga oko, tj. rožnica ne dobiva dovoljno kisika kako bi normalno funkcionirala. Također, kontaktna leće izgubi svoje ovlaživaće koji su ugrađeni pa dolazi do većeg trenja i slabijeg vida, što vi ne morate osjetiti i primijetiti odmah, a to je štetno. S vremenom, takvim neodgovorinim nošenjem kontaktnih leća oči postanu osjetljivije,upale se znaju ponavljati, kontaktne leće se ne mogu više ugodno nositi 10 sati, te se vremenski period nošenja kontaktnih leća smanjuje i vid je lošiji.

Koje su kontaktne leće najbolje?

Tu nema točnog odgovora. Koje kontaktne leće vama odgovaraju ovisiti će o puno čimbenika, koliko često mislite nositi kontaktne leće, kakav je vaš suzni film, kakvo je vaše oko, koju dioptriju imate, čime se bavite, tj. koju vrstu posla obavljate i u kojim uvjetima radite (vlaga, klima, prašina i sl.). Ima još puno toga što određuje koja je kontaktna leća je najbolja za vas, a to ne znači da će biti najbolja i za vašeg prijatelja. O vrsti i namjeni svojih kontaktnih leća potrebno je savjetovati se sa kontaktologom (optometristom ili oftalmologom).

Zašto moram čistiti kontaktne leće?

Na površinu kontaktnih leća se nakupljaju masti, proteini, mikroorganizmi i dr. Sve to može utjecati na loš vid i infekciju vašeg oka, a to ne želite jer onda ne možete nositi kontaktne leće. Čišćenjem kontaktne leće uklanjamo naslage i time sprečavamo infekciju oka i zamagljen - loš vid. Čišćenje nikada nije 100% pa se stoga kontaktne leće nakon propisanog perioda moraju zamijeniti novim parom kako ne bi došlo do raznih upala.

Imam dvoje naočale, za daleko i blizu. Postoje li kontaktne leće za mene?

Postoje. To se može riješiti multifokalnim kontaktnim lećama s kojima vidite dobro na sve udaljenosti (funkcionira drukčije od progresivnih naočala). Također, moguće je i riješenje drugom metodom - aplikacijom kontaktnih leća za daljinu (s kojima vidite dobro daleko), a preko njih koristite naočale za čitanje.

Smijem li kombinirati kontaktne leće i naočale?

Svakako. Neke kontaktne leće se ne mogu koristiti cijeli dan, te se za ostatak dana preporuča nošenje naočala.

Koja je razlika između mekih, tvrdih i polutvrdih kontaktnih leća?

Razlika je u vrsti materijala. Mekane kontaktne leće su želastinaste, savitljive. Prilagodba je lakša na takove kontaktne leće. Izrađene su od hydrogela(DK= 35) ili silikon-hydrogela(DK=135). Tvrde kontaktne leće su na dodir tvrde izrađene su od PMMA materijala. Tvrde kontaktne leće ne propuštaju plinove (kisik DK=0) te se zbog toga zamjenjuju postupno polutvrdim kontaktnim lećama. Polutvrde kontaktne leće, ispravan naziv je tvrde plinopropusne kontaktne leće. Izrađene su od modernih polimera. Takove kontaktne leće imaju visoku propusnost plinova (za oko bitan kisik, DK= 145). Također su na dodir tvrde. Potreban je malo duži period navikavanja radi tvrdoće same kontaktne leće.

Zašto ne smijem spavati sa kontaktnim lećama?

Nije posve točno da se ne smije spavati sa kontaktnim lećama. Postoje mali broj ali točno određen tip kontaktnih leća sa kojim se smije spavati.Takav način nošenja kontaktnih leća nazivamo Extendet wear. Ako niste tražili takav tip kontaktnih leća najvjerovatnije ih niste dobili pa stoga nemojte spavati sa svojim kontaktnim lećama. Kontaktna leća se tokom spavanja osuši u oku i prilijepi za rožnicu te prilikom vađenja kada se probudite micanjem takove kontaktne leće možete oštetiti svoju rožnicu kao da ste ju porezali što je bolno. Također, takova osušena kontaktna leća mijenja svoje parametre pa ne propušta kisik do oka što može opet prouzročiti povredu oka. Želite li nositi kontaktne leće sa kojima možete spavati i ne morate ih vaditi iz oka i do 30 dana savjetujete se sa svojim kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) o kontaktnim lećama za produženo nošenje (extendet wear).

Jesu li kontaktne leće sigurne?

Jesu ukoliko kontaktne leće nosite pravilno, kako piše u uputama i ako odlazite na redovite kontrole kako bi se mogle vaše oči redovito kontrolirati te po potrebi reagirati.

Od koje dobi dijete smije nositi kontaktne leće?

Dijete smije nositi kontaktne leće od rođenja ali samo pod nazorom oftalmologa. Vrijedi naglasiti da su studije pokazale da djeca koja koriste kontaktne leće imaju više samopouzdanja i lakše se sprijateljuju, također se bolje pridržavaju uputa za korištenje kontaktnih leća nego odrasli koje su dobili na pregledu. Stoga roditelji nemojte biti protiv, kontaktne leće su sigurne ako se djeca pridržavaju uputa i redovito kontroliraju kod oftalmologa.

Mogu li nositi kontaktne leće u boji ako nemam dioptriju?

Da. Prije prve upotrebe bez obzira što nemate dioptriju potrebno se je savjetovati sa kontaktologom (oftalmologom ili optometristom) oko nošenja takovih kontaktnih leća i obaviti pregled jer i takove kontaktne leće ako se ne nose ispravno mogu prouzročiti povrede.

Mogu li posuditi kontaktne leće prijatelju?

Nikako! Kontaktne leće su za osobnu upotrebu i spadaju pod medicinski proizvod. Kao prvo iz higijenskih razloga nije dobro dijeliti kontaktne leće a kao drugo postoje razni parametri kontaktnih leća koje vašem prijatelju ne moraju odgovarati pa mu takove kontaktne leće mogu prouzročiti neku povredu. Svejedno je dali se radi o dioptrijskim kontaktnim lećama ili o kozmetičkim tj. kontaktnim lećama u boji.

Smijem li nositi kontaktne leće za vrijeme treniranja?

Da, čak bi se moglo reći da je poželjno. S kontaktnim lećama se dobije veće vidno polje, ne padaju sa glave kao naočale što znači da uvijek dobro vidite što je bitno. Također kod sportova na otvorenom preko kontaktnih leća možete nositi sunčane naočale pa vam svjetlost ne smeta. Postoje sportske kontaktne leće koje poboljšavaju kontrast i poimanje dubine slike (prostorni vid). Takove kontaktne leće možete nositi bez obzira dali imate dioptriju ili ne.

Smijem li kontaktne leće prati vodom?

VELIKO NE! Kontaktne leće ne smiju doći u dodir sa vodom ili bilo kakvom drugom tekućinom koja nije namijenjena kontaktnim lećama. U vodi postoji opasni mikroorganizmi a jedan o najopasnijih je parazit Acantomeba koji može izazvati jaku upalu rožnice a ako se ne počne liječiti na vrijeme. U određenim slučajevima može izazvati čak i sljepoču. Stoga još jednom VELIKO NE vodi.

Smijem li plivati s kontaktnim lećama?

Da, ali pod određenim uvjetima. Kako kontaktna leća ne smije doći u dodir sa vodom jer kontaktna leća može apsorbirati razne mikrobe i ostale nečistoće iz vode koje mogu izazvati upalu. Potrebno je nositi masku ili zaštine naočale za plivanje kako bi spriječili kontakt vode i kontaktnih leće. Svejedno je dali se radi o moru, rijeci, bazenu, jezeru ili drugom. Za sve vrijedi isto pravilo.

Imam problem s alergijom i kontaktnim lećama, što da radim?

Preporuča se da ako nosite kontaktne leće u vrijeme alergije da nosite dnevne kontaktne leće tako da svaki dan stavite nove čiste sterilne kontaktne leće kako one ne bi imale na svojoj površini alergan koji bi vas odmah po stavljanju iritirao. Također ako ne možete iz nekog razloga nositi dnevne kontaktne leće nego kontaktne leće sa duljim periodom zamjene preporuka je da koristite tekućinu na bazi peroksida a ne all in one tekućine kako bi se kontaktne leće bolje očistile. Svakako se savjetujete sa svojim oftalmologom ili optometristom o načinu korištenja kontaktnih leća za period dok imate problema sa alergijom.

Koliko često trebam mijenjati leće?

To prvenstveno ovisi o vrsti kontaktnih leća koju koristite. Svakako se treba držati uputa proizvođača koje su napisane na deklaraciji. Postoji mogućnost dnevne izmjene, da svaki dan koristite nove sterilne kontaktn leće, 14-dnevna izmjena, zamjenjujete svoje kontaktne leće svakih 14 dana. Mjesečna zamjena, da svoje kontaktne leće zamjenjujete svakih 30 dana. Također postoji mogućnost koja se u praksi polako izbacuje iz upotrebe, da kontaktne leće zamjenjujete svakih 90 dana ili 365 dana.

Koliko vremena je potrebno da se naviknem na kontaktne leće?

Iako je to individualno, većina nosioca se navikne brzo, već kroz 15 minuta prestaju osjećati kontaktne lećeu očima. Nekima će možda biti potreban i koji dan ali u malom postotku.

Smijem li koristiti šminku dok nosim kontaktne leće?

Da. Potrebno je paziti da kontaktna leća i šminka ne dođu u kontakt kako se kontaktna leća ne bi zaprljala i postala neudobna u oku. Ukoliko su vaše oči osjetljive postoji određena šminka koja je namijenjena za korisnike kontaktnih leće. Pravilo kod šminke je; uvijek prvo stavljate i skidate kontaktne leće kako bi ih što manje zaprljali.

Mogu li kontaktne leće otići iza oka?

Ne mogu. Membrana koju nazivamo conjuktivita sprečava odlazak kontaktne leće iza oka. Ukoliko se dogodi da ne primjećujete kontaktnu leće, ona se je mogla sakriti iza vaše gornje ili donje vjeđe (kapka) ili vam je neprimjeto ispala. Ta situacija nije opasna. Potrebno je kontaktnu leću vratiti na mjesto. Ako vam to ne pođe za rukom potražite pomoć od svog oftalmologa ili optometrista.

Mogu li nositi meke kontaktne leće ako imam astigmatizam?

Svakako. Postoje razne vrste mekih kontaktnih leća za korekciju astigmatizma. Postoje dnevne, dvotjdene i mjesečne astigmatične kontaktne leće različitih proizvođača, tako da si prema svojoj potrebi možete odabrati najbolju opciju. Ukoliko vam jedan proizvođač nije odgovarao ne znači da drugi neće, to je moguće zbog različite tehničke izrade stabilizacije tih kontaktnih leća.