8 savjeta kojima ćete ublažiti simptome računalnog vida

8 savjeta kojima ćete ublažiti simptome računalnog vida

Autor: Livision optika − Objavljeno 20.09.2018.

Uz sveprisutnu uporabu računala tijekom cijelog dana sindrom računalnog vida postao je jedan od vodećih problema današnje populacije.
Neki od najčešćih simptoma sindroma računalnog vida su opći zamor, smanjena produktivnost i učestale greške tijekom obavljanja zadataka, ali i crvenilo i peckanje očiju. 
U nastavku pročitajte kako možete ublažiti simptome sindroma računalnog vida.

1. Redovito provjeravanje dioptrije

Redovnom provjerom dioptrije otklonit će te najčešći uzrok zamora oka – nepravilnu korekciju vida. Preporučljivo je svake godine otići na provjeru dioptrije.
Svakako izmjerite udaljenost računala od Vaših od Vaših očiju kako bi Vam stručnjaci mogli preporučiti proizvod koji najviše odgovara Vašim radnim uvjetima, a najčešće su to uredske naočale koje Vam omogućuju jasan vid na blisku i srednju udaljenost.

2. Pravilno i ugodno osvjetljenje


Prilagodite izvore svijetlosti koliko god možete. Neutralnim zastorima na prozorima spriječite prolazak jakog dnevnog svijetla, a jake žarulje u uredima zamijenite slabijima. Kao najbolji izvor svijetlosti stručnjaci preporučuju podne svjetiljke čije zrake svijetlosti indirektno osvjetljuju prostor.

3. Smanjenje bliještanja

Zidovi glatkih površina kao i monitor reflektiraju svijetlo prema Vašim očima i uzrokuju zamor oka. Spriječite ga odabirom boje zidova za jednu nijansu tamnijom i mat obradom, a na računalni zaslon postavite foliju koja sprječava refleksije.
 
Posebnim antirefleksnim slojevima na naočalnim lećama, koji otklanjaju štetni dio plavog svijetla koji emitira monitor, umanjit će te zamor i isušivanje oka. 

4. Pravilno postavljenje zaslona

- OSVJETLJENJE – postavite osvjetljenje zaslona približno osvjetljenju okoline. Svijetlinu možete provjeriti tako da usporedite ovu web stranicu s Vašom okolinom: ako Vam web stranica izgleda kao jaki izvor svjetlosti u prostoriji, svjetlinu vjerojatno treba smanjiti, a ako Vam s čini da je siva i tmurna, vjerojatno treba pojačati osvjetljenje.
- VELIČINA TEKSTA – veličinu teksta prilagodite na način da Vam je ugodno čitati duži vremenski period. 

5. Češće treptanje

Treptanjem se ovlažuje očna površina čime se sprječavaju iritacija i suhoća oka.Tijekom rada za računalom broj treptaja se drastično smanjuje – do jedne trećine od uobičajenog. S obzirom na to da je vrlo teško koncentrirati se na broj treptaja, dobra alternativa su umjetne suze. Kako biste smanjili zamor oka isprobajte ove vježbe:                                             

Svakih 20 minuta treptnite polako 10 puta, a prilikom toga kapke potpune zatvorite. Na taj način ćete ovlažiti oči.

6. Vježbanje očnih mišića

Dugotrajne gledanje na jednu udaljenost, kao što je gledanje u zaslon, može uzrokovati grč akomodacije – kratkotrajna nemogućnost fokusiranja na druge udaljenosti. Kako biste izbjegli ovo stanje pridržavajte se pravila ''20-20-20'' – svakih 20 minuta odvratite pogled sa zaslona na udaljenost od minimalno 20 stopa (cca. 6m) na minimlano 20 sekundi. Gledanjem na dalje udaljenosti opustit će te očni mišić i smanjit će te zamor. 
Drugi način opuštanja akomodacije je 10-15 sekundi gledanja u određeni predmet u daljini, a zatim 10-15 sekundi u predmet koji se nalazi u blizini. Postupak ponoviti 10 puta.

7. Češće stanke za odmor

Mnogi zaposlenici tijekom radnog dana odmaraju samo 15 minuta. Dodatnim češćim stankama u trajanju od 5 minuta smanjit će te zamor oka, ali i bolove u leđima i vratnoj kralježnici, a istraživanja su pokazala da se radna produktivnost neće smanjiti.

8. Nošenje naočala umjesto kontaktnih leća

Zbog smanjenog broja treptaja očna površina se brzo suši zbog čega kontaktne leće mogu smetati i uzrokovati peckanje i crvenilo. Iako umjetne suze pomažu, najbolje rješenje su naočale prilagođene radu za računalom s antirefleksnim slojevima koji otklanjaju bliještanje i štite od plavoljubičastog svijetla. Takve naočale možete držati na radnom mjestu, pored računala, a kontaktne leće nosite ostatak dana.Povezani sadržaj