Djeca i sunčane naočale

Djeca i sunčane naočale

Autor: Livision optika − Objavljeno 19.03.2019.

Najbolje će te oči svoje djece zaštiti polariziranim sunčanim naočalama.

Trebaju li djeca nositi sunčane naočale? Većina stručnjaka za vid slaže da se trebaju.
UV zrake sunčenovg svijetla mogu uzrokovati brojne probleme vida povezane sa starenjem, kao što su makularna degenaracija ili mrena.
Istraživanja su pokazala da izloženost štetnim UV zrakama povećava rizik od slabljenja vida. Isto tako je i dokazano da najmanje  80% životnog izlaganja UV zrakama nastupa do 18. godine života stoga je vrlo važno da djeca nose naočale sa zaštitom od UV zraka. Kupnjom kvalitetnih sunčanih naočala za djecu uvelike će te pridonjeti očuvanju vida svog djeteta.Dječje sunčane naočale i UV zaštita
Naočalne leće sunčanih naočala trebale bi  blokirati 99-100% UVB i UVA zračenja (dva tipa UV zračenja).

UVA zračenje prodire u dublje slojeve kože i očiju. Zaslužno je za tamnjenje vaše kože, ali može uzrokovati prijevremeno nastajanje bora i ostale znakove starenja. Također može utjecati na pojavu očne mrene i makularne degeneracije, zbog prodiranja direktno u oči. Prema podacima ugledne američke udruge za rak kože, UVA zrake čine 95% od ukupnog sunčevog zračenja koje dopire do Zemljine površine.

UVB je ultraljubičasto zračenje visoke energije koje može izazvati opekline. Rožnica blokira većinu UVB zraka kako ne bi dospjele u oko i oštetile unutarnje tkivo. Ali u isto vrijeme preveliko izlaganje UVB-zračenju može oštetiti rožnicu i izazvati bolno stanje – opeklinu rožnice koja se naziva fotokeratitis. Fotokeratitis može dovesti do privremenog gubitaka vida kojeg nazivamo „snježno sljepilo“.

Prilikom kupnje dječjih sunčanih naočala obratite pažnju na etikete koje bi trebale imati naznačen točan postotak UV zaštite.Nemojte zaboraviti da UV zračenje prodire i kroz oblake. Djeca bi trebala nositi sunčane naočale čak i kad je oblačno kako bi zaštitili svoje oči.

Kako bi Vaša djeca bila potpuno zaštićena od UV zraka i imala najjasniji vid, preporučamo polarizirane sunčane naočale. Polarizirajuće naočale znatno pomažu pri smanjenju odbljeska na moru ili ugrijanoj cesti. Naočale su obično napravljene tako da propuštaju samo okomito polariziranu svjetlost. Reflektirana svjetlost je vodoravno polarizirana, a kada pada na polarizirajuće naočale, ne prolazi kroz njih. Na taj se način bitno smanjuje odbljesak.Oprezno sa jeftinim sunčanim naočalama za djecu
Postoje i jeftine sunčane naočale koje imaju UV zaštitu. Ipak, jeftine sunčane naočale mogu predstavljati druge rizike. Nedavno je američka komisija za sigurnost protrošačkih proizvoda zatražila povlačenje nekoliko vrsta jeftinih sunčanih naočala raznih proizvođača sa tržišta. Razlog je bio nedozvoljena količina olova u površinskoj boji naočala. Također je vrlo poznato da okviri i leće jeftinih naočala nisu dugog vijeka kao kod kvalitetnih sunčanih naočala za 

U galeriji slika pogledajte neke od modela dječjih sunčanih naočala, a za pravilan odabir posjetite jednu od naših poslovninca i savjetujte se s našim stručnim osobljem.

Povezani sadržaj