Kakav je vid naših vozača?

Kakav je vid naših vozača?

Autor: Livio Svržnjak, bc. optometrist − Objavljeno 22.06.2012.

Ne vide, a voze! Prema istraživanju koje su proveli Essilor, HAK i Tifon, svaki četvrti vozač nema jasan vid, a vozi! Prema tim podacima, 45% vozača nije kontroliralo svoj vid dulje od dvije godina, a čak 15% vozača nikada nije obavilo kontrolu vida.

Prebrza vožnja, alkohol i vožnja u krivom smjeru najčešći su uzroci prometnih nesreća na našim cestama. No jedan od uzroka uopće se ne spominje, a to je oštrina vida vozača. Od svih testiranih vozača, čak 3% ili 60 000 vozača (od 2 milijuna vozača u RH) zbog lošeg vida ne bi uopće smjelo voziti.


Jesmo li sigurni na cesti i što bismo trebali činiti za svoju i tuđu sigurnost?
Nužno je osvijestiti vozače o potrebi redovite kontrole vida i nošenja optimalnog optičkog pomagala. Kako bi se sigurnost u prometu povećala, prilikom donošenja novih zakona trebalo bi potaknuti MUP i zakonodavnu vlast da se konzultiraju sa strukom . 

Kako možemo korigirati svoj vid da bismo vidjeli jasno?
Vid možemo korigirati na više načina. Najčešće se korigira dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Također, refrakcijsku pogrešku oka možemo korigirati laserskim operacijama.

Uskoro će ljeto i sunčani dani. Kako si mogu pomoći kada uz sunčane naočale trebam i dioptrijske? Mogu li sunčane naočale biti i dioptrijske?
Važno je da vozači vide dobro za vrijeme jakog sunca i pri velikim refleksijama (vožnja prilikom jakog sunca i zimi). Taj problem možemo riješiti na više načina:

Prva opcija su naočalne leće Essilora "Transitions Xtractive", koje zatamnjuju i u automobilu te kojima korigiramo pogrešku oka - dioptriju (kratkovidnost, dalekovidnost), za razliku od standardnih fotoosjetljivh naočala koje ne zatamnjuju u automobilu zbog apsorpcije UV zraka u automobilskim staklima. 

Druga opcija su kontaktne leće kojima korigiramo pogrešku oka - dioptriju (kratkovidnost, dalekovidnost), a preko njih stavljamo sunčane naočale kojima štitimo oko od prevelike količine svjetlosti.

Najbolja opcija je korištenje kontaktnih leća s UV zaštitom i polariziranih sunčanih naočala koje poništavaju refleksiju, čime dobivamo bolju percepciju i jasniju sliku te veće vidno polje, što nam osigurava sigurniju vožnju.

Vidom procjenjujemo prostor oko sebe, udaljenost između vozila i pratimo prometne znakove. Tijekom vožnje 90% svih informacija dobivamo upravo vidom. Provjerite svoj vid kod oftalmologa/optometrista kako ne biste doveli sebe i druge u opasnost te kako biste spriječili moguću nesreću.

Informacije o kontaktnim lećama i naočalama možete pratiti preko grupa "Kontaktne leće" i "Naočale" na Facebooku.

Povezani sadržaj