Odobrena prva fotoosjetljiva kontaktna leća od strane FDA

Odobrena prva fotoosjetljiva kontaktna leća od strane FDA

Autor: Gabrijela Bakula − Objavljeno 10.05.2018.

Američka agencija za lijekova odobrila je prvu fotoosjetljivu kontaktnu leću

Kontaktna leća tvrtke Johnson&Johnson koja prilikom reakcije na svijetlo mijena svoju prozirnost za tamniju boju, odobrena je od strane FDA. Ova Acuvue Oasys kontaktna, s patentom Transitions Light Intelligent Technology,  sadrži fotokromatski filter koji se proporcionlno prilagođava količini svjetlosti koja dolazi do oka. Kontaktne leća tako tamni na jakom sunčanom svijetlu, a vraća se normalnoj prozirnosti ili obojanosti u normalnim ili svjetlosno prigušenim uvjetima.

''Ova kontaktne leća prva je svoje vrste u čiji je sastav uključena ista tehnologija koja se koristi pri izradi naočalnih leća koje tamne na suncu'' ,  priopćila je Malvina Eydelman, predsjednica Odjela za oftalmološke i otorinolaringološke naprave pri FDA-inom Centru za uređaje i radiološku medicinu.

Dioptrijski raspon proizvodnje ove kontaktne leće još nije naveden, ali poznato je da će korigirati miopiju, hiperopiju i astigmatizam. Maksimalno dopušteno vrijeme nošenja, kao i kod svake Oasys leće, bit će dva tjedna. Iako ova leća filtrira plavo svijetlo i blokira UV zrake, FDA upozorava da nikako ne smije služiti kao alternativa za sunčane naočale jer ne pokriva cijelu površinu oka.

Odobrenje je uslijedilo nakon istraživanja provedenom na 24 osobe gdje su rezultati pokazali da fotokromatska tehnologija ne uzrokuje vidne poteškoće niti smanjuje sposobnost upravljanjima vozilima.