Oprez s dekorativnim kontaktnim lećama za Halloween!

Oprez s dekorativnim kontaktnim lećama za Halloween!

Autor: Livision optika − Objavljeno 31.10.2016.

Šarene kontaktne leće mogu biti opasne!

Halloween ili Noć vještica popularno je vrijeme za nošenje šarenih kontaktnih leća u raznim bojama.
Iako izgledaju jako efektno, trebate biti oprezni kakve leće stavljate u oko.Mnogi smatraju kako dekorativne leće ne zahtjevaju istu razinu opreza i njege kao i dioptrijske kontaktne leće i da se mogu kupiti na svoju ruku, ali to nije točno.
U nekim državama je čak zakonom zabranjeno prodavati kontaktne leće bez liječničkog ili optometrističkog recepta. Kontaktne leće spadaju u medicinske proizvode koje zahtjevaju profesionalno fitanje, tj, pripasivanje. Nikada ne kupujte kontaktne leće u radnjama ili internet trgovinama koje ne traže na uvid recept pripasivanja. Kontaktne leće proizvode se u raznim parametrima i ne postoje leće koje odgovaraju svima! Ako leća ne stoji dobro na oku može doći do oštećenja rožnice i pucanja krvnih žila.

Čak ako imate dobar vid obavezno prvo obavite provjeru dioptrije i pregled za kontaktne leće kod optometrista ili liječnika.

Za sigurno nošenje kontaknih leća pridržavajte se ovih uputa:

 - redovita kontrola vida kod optometrista ili oftalmologa
 - kupovina leća od pouzdanih dobavljača
 - pridržavanje uputa za korištenje i redovito čišćenje kotaktnih leća odgovarajućim otopinama
 - nikada ne dijelite kontaktne leće s drugom osobom
 
Ako prilikom nošenja kontaktnih leća primjetite crvenilo ili osjetite žarenje ili bilo kakvu vrstu neugode obavezno se obratite optomtristu ili oftalmologu.