Što je snježna sljepoća i kako je izbjeći?

Što je snježna sljepoća i kako je izbjeći?

Autor: Gabrijela Bakula − Objavljeno 22.01.2018.

Snježna sljepoća iznimno je česta u vrijeme skijanja!

Snježna sljepoća - pojam koji zvuči zaštrašujuće, ali, srećom, može se izbjeći!

Snježna sljepoća je bolan privremeni gubitak vida uzrokovan prekomjernom izlaganju UV zraka. Stručni naziv za ovo stanje je fotokeratitis. Snježna sljepoća nastaje nakon što je rožnica bila predugo izložena UV zrakama što znači da kada osjetite prve simptome već ste predugo bili izloženi UV zrakama.Nije potrebno biti na snijegu da bi se razvilo snježno sljepilo! 
Iako se fotokeratitis često naziva snježna sljepoća, stanje se može pojaviti i kada nema snijega. Pojma ''snježna sljepoća'' razvio se iz razloga što snijeg reflektira više od 80% UV zraka koje dođe do njega. Skijanje, planinarenje, boardaje većinom se izvode na višim nadmorskim visinama gdje su UV zrake jače. U kombinaciji sa snijegom, ovakvi sportovi udvostručuju rizik od fotokeratitisa nego pri nižim nadmorskim visinama u proljeće i ljeto. Međutim, voda (more, ocean, jezera), svijetli pijesak, i svijetli kamen također jako dobro reflektiraju UV zrake. Isto tako, UV lampe u solorijima mogu uzrokovati kratkotrajni fotokeratitis, ukoliko oči nisu dobro zaštićene.Simptomi fotokeratitisa
Prvi znakovi snježne sljepoće obično se javljaju u vremenu nakon izlaganja UV zrakama, isto kao i kad koža ''izgori' na suncu.
- bol u oku
- peckanje
- crvenilo
- osjećaj pijeska u očima
- fotoosjteljivost
- suzenje očiju
- zamućenje vida
- natačeni kapci
- glavobolja
- jaki krugovi oko izvora svjetlosti (halo efekt)

Gubitak vida uslijed fotokeratitisa je privremen i obično prođe kroz 24 - 48 sati. Iako snježna sljepoća ne uzrokuje pravo sljepilo, vid je izrazito oslabljen što utječe na normalne funkcije i radnje i poput vožnje automobila ili bicikla. Isto tako, kolorni vid može privremeno biti oslabljen.Liječenje fotokeratitisa i ublažavnje simptom
Simptomi obično prođu sami od sebe tijekom dva dana  bez liječničke intervencije.
Ukoliko nosite kontaktne leće, potrebno ih je skinuti pri pojavi prvih simptoma i ne nositi dok se simptomi ne smire u potpusnoti.
Kako biste ublažili bol i nelagodu preporučeno je boraviti u zatvorenom prostoru, a vani obavezno nositi sunčane naočale. Umjetnim suzama održavajte oči vlažnima te odaberite one kapi koje ne sadrže konzervanse i koje su namijenjene za osjetljive oči kako ne bi došlo do alergijske reakcije na već nadraženim očima.
Hladni oblozi od čiste tkanine ili gaze ublažit će bol.
Nikako nemojte trljati oči, a ako simptomi ne prođu nakon dva dana ili se nakon jednog dana 'pogoršaju obavezno se obratite oftalmologu.Kako izbjeći fotokeratitis?
Prevencija ovog stanja ne može biti lakša! Jednostavno nosite sunčane naočale koje blokiraju UV zrake 100% tijekom boravka na otvorenom. Druga opcija su fotoosjetljive naočalne leće. Imajte na umu da UV zrake prolaze kroz oblake tako da rizik od fotokeratitisa postoji i za vrijeme oblačnih dana.
Za vrijeme bavljenja skijanjem, boardanjem, vodenim sportovima, biciklizmom i drugim sportovima na otvorenom, koristite kvalitetne, prikladne tome sportu, sunčane naočale (skijaška maska, biciklističke naočale...).

×