Trebaju li djeci sunčane naočale?

Trebaju li djeci sunčane naočale?

Autor: Livision optika − Objavljeno 06.07.2018.

Nemojte zaboraviti i na zaštitu očiju kod Vaših mališana jer su oni izloženi suncu više nego mi odrasli!


 Kod djece postoji veća mogućnost oštećenja mrežnice uzrokovanih UV zrakama jer je očna leće kod djece u manjoj mogućnosti blokirati štetne dijelove UV zračenja.

- Kao i odraslima, i djeci je potrebna zaštita od sunčevog zračenja koje može loše djelovati na rožnicu, leću i mrežnicu oka. 
- Zaštita od sunca mora biti kombinirana - šeširić, šilterica, naočale i neizlaganje suncu u sredini dana, a djeca smiju nositi naočale kad počnu sigurno hodati".Kupujte samo naočale s certifikatom, nema izuzetka. 
- Naime, oko ima ugrađenu 'zavjesu' kojom se tijelo štiti od pretjeranog sunca. 
Skupljanjem i širenjem zjenice, regulira se količina svjetla, a time i zračenja koje ulazi u oko. Ako ispred oka stavimo tamnu naočalnu leću, mozak proširuje zjenicu da bi ušlo više svjetla, a time i negativnog sunčevog zračenja- Tako da bi roditelji trebali paziti na kvalitetu sunčanih naočala za djecu.

Bolje je i ne nositi ništa, nego naočale koje nemaju potpunu zaštitu. Oči već imaju zaštitu, i bolje onda uopće ne nositi naočale nego leću bez filtera, zbog koje u oko ulazi puno zračenja!


Kod kupnje sunčanih naočala roditelji trebaju obratiti pažnju na: izbora materijala - stakla ili 'plastike' - preporuka je umjetni materijal, a ne staklo. Time se sprječava mogućnost ozljede kod eventualnog pada, nabacivanja naočalama, ili čak prometne nesreće. Naime, staklo puca u oštrim rubovima i može ozlijediti rožnicu.

Dakle, djeca moraju nositi kvalitetne sunčane naočale uz kape ili šeširiće, ali ne cijelo vrijeme. Potrebno im je omogućiti svjetlo, osim u slučaju alergije na sunčevu svjetlost, koja je doduše rijetka. Više o tome možete čuti u reportaži:U našoj ponudi možete naći mnogo modela sunčanih naočala za Vaše mališane u raznim bojama i raznim izvedbama sa potpunom zaštitom od UV zračenja sada uz 30% POPUSTA!!!LIVISION OPTIKA
Ul. grada Vukovara 58a
Ul.Medveščak 25
Avenija Dubrovnik 13 (Velesajam)


Povezani sadržaj