Zašto je važna poduka za kontaktne leće?

 Zašto je važna poduka za kontaktne leće?

Autor: Livision optika − Objavljeno 22.03.2017.

Prije nošenja kontaktnih leća posjetite specijaliste!

Zašto je važna poduka za kontaktne leće?
Leće kao korekcijsko sredstvo danas se sve više koriste umjesto korekcijskih naočala. Trend u svijetu, pa tako i kod nas, jest da se s nošenjem kontaktnih leća počinje sve ranije. Jasno je da većina očnih grešaka, kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, neće tijekom života nestati, što znači da će ti mladi ljudi nositi leće cijeli život. Stoga je vrlo važna poduka pacijenta o načinu održavanja higijene leća i duljini njihova trajanja.Mogu li svi nositi kontaktne leće?
Uz pridržavanje pravila rukovanja, gotovo svi mogu nositi kontaktne leće, ali postoje iznimke: neke bolesti rožnice, ponavljane infekcije oka, defektan suzni film koji prekriva oko te sklonost alergijama su stanja kod kojih se ne preporučuje nošenje kontaktnih leća. Zbog toga se preporučuje da pregled za ordiniranje kontaktnih leća obavi isključivo specijalista.
Osim općeg pregleda vida tijekom pregleda za kontakne leće posebno se određuje zakrivljenost rožnice i kvaliteta suznog filma te se stavljaju probne kontaktne leće da bi se odabrale optimalne leće za pacijentovu dioptriju i specifične potrebe.

PODUKAPoduka za prve nosioce kontaktnih leća je iznimno važna!
Prilikom nepravilnog stavljanja leća može doći do različitih komplikacija i oštećenja rožnice.
Na poduci za kontaktne leće nosioc uči o higijeni kontaktnih leća, pravilnom korištenju tekućine za kontaktne leće te pravilno stavljanje i skidanje kontaktniih leća.

Bitno je pridržavati se uputa stručnjaka za oči o pravilnoj uporabi kontaktnih leća.
Problemi s kontaktnim lećama ili proizvodima za održavanje leća mogu rezultirati teškim oštećenjima oka.
Problemi s očima, uključujući rožnični ulkus, mogu se brzo razviti i dovesti do gubitka vida!

Stoga je vrlo važna poduka o rukovanju kontaktnim lećama i tekućinama te se preporučaju redovite kontrole kod Vašeg stručnjaka za kontaktne leće.

Povezani sadržaj