9 mitova o kontaktnim lećama

9 mitova o kontaktnim lećama

Autor: Livision optika − Objavljeno 29.08.2019.

Prava istina o kontaktnim lećama

1. Ne mogu nositi kontaktne leće.
Da, možete! Zahvaljujući napretku tehnologije u izradu kontaktnih leća u poslijednih nekoliko godina, gotovo svi mogu nositi kontaktne leće. Primjerice, postoji nekoliko vrsta kontaktnih leća koje korigiraju prezbiopiju, tzv. multifokalne kontaktne leće; nekoliko  vrsta kontaktnih leća koje korigiraju astigmatizam, čak i visoki astigmatizam. Specijalne, individualne kontaktne leće pružaju korekciju i najspecifičnijm slučajevima ametropije.

2. Kontaktna leća se izgubila iza oka.
Nemoguće! Spojnica (konjuktiva, tanka membrana koja prekriva bjeloočnicu spojena je s unutarnjom stranom očnih kapaka tako da strana tijela ne mogu ''otići iza oka''.

3. Kontaktne leće su neudobne.
Nije istinito. Većina nosioca, nakon kratkog vremena prilagodbe, kontaktne leće uopće više ne osjeti u oku.  Za one koji ipak osjete neugodnosti, nakon ustanovljavanja uzroka, postoji nekoliko rješenja.

4. Kontaktna leća može zauvijek ostati u oku.
Ukoliko je rožnica jako suha, kontaktna leća  se može zalijepiti za rožnicu, ali nanošenjem umjetnih suza, višenamjenske  otopine za kontaktne leće ili sterilne fiziološke otopine, kontaktna leća se odmah odvaja od rožnice.

5. Baratanje kontaktnim lećama je komplicirano.
Krivo! Višenamjenske otopine za kontaktne leće omogućavaju jednostavno čuvanje i čišćenje, a još najjednostavnije je korištenje jednodnevnih kontaktnih leća. .

6. Kontaktne leće uzrokuju očne probleme.
Pravilnim pridržavanjem uputa specijalista za kontaktne leće o načinu čuvanja i čišćenja, redovitom izmjetnom kontaknih leća, otopina i spremnika za leće, rizik od upala i očnih problema sveden je na minimum.

7. Nikada ih neću naučiti stavljati na oko.
Naravno da hoćete.  Na početku će Vam se možda će Vam se činiti teškim, ali na poduci za kontaktne leće dobit ćete detaljne upute kako baratati lećama te nećete napustiti ordinaciju bez da sami stavite i skinete leće. 

8. Kontaktne leće često ispadaju iz očiju.
Nekada su, zbog nedovoljno razvijene tehnologije tvrdih kontaktnih leća one često ispadale iz oka. Današnje kontaktne leće, uključujući polutvrde (RGP), naliježu puno bliže i bolje na rožnicu tako da iznimno rijetko i teško mogu ispasti iz oka.

9. Prestar/a sam za kontaktne leće.
Tko kaže? Pojavom multifokalnih kontaktnih leća i boljim umjetnim suzama, godine više nemaju tako veliku ulogu kao nekad. 

Što čekate? Dogovorite svoj termin ovdje.


Povezani sadržaj