Savjeti za nosioce progresivnih i uredskih naočala

Savjeti za nosioce progresivnih i uredskih naočala

Autor: Livision optika − Objavljeno 06.03.2018.

Povodom MJESECA PROGRESIVNIH NAOČALA donosimo Vam tekst sa savjetima za nošenje progresivnih i uredskih naočalnih leća


Adaptacijski period

Svaki puta kada izradite nove naočale, vaš mozak se mora naviknuti na nove leće. Općenito, adaptacijski period za progresivne leće može varirati od dana do tri tjedna na što utječe nekoliko faktora:

* propisana dioptrija za daleko i blizu
* povećanje u vrijednosti adicije
* iskustvo s prethodnim lećama

U slučaju problema, ne oklijevajte kontaktirati svog optičara. Biti će mu drago odgovoriti na sva vaša pitanja ili prilagoditi naočale ukoliko je potrebno.

Što su progresivne naočalne leće i kako funkcioniraju?
Progresivne leće su najnaprednije optičko rješenje za vaše oči jer sadrže nekoliko korekcijskih područja. Omogućuju vam da jasno vidite na svim udaljenostima.


Područje za daljinu
Kod gledanja kroz gornji dio leća, vidjet ćete vrlo udobno u daljinu, primjerice u vožnji, gledanju televizije ili filma u kinu ili prilikom šetnje u prirodi.Srednja zona
Srednja zona ili progresivni kanal je srednji dio leća gdje se jačina dioptrije glatko i postepeno mijenja u dioptriju za blizu. Širina područja ovisi o odabranom dizajnu leće. Iako je to najuži dio leće, još uvijek osigurava da vidite jasno na srednjim udaljenostima, kao što je monitor računala ili upravljačka ploča vašeg automobila.Područje za blizinu
Dio u donjem dijelu leća je namijenjen za čitanje ili gledanje predmeta u blizini. U ovom dijelu, jačina je najveća. Osigurava vam udoban vid i široko vidno polje.Periferni dijelovi
Takozvane periferne zone progresivnih leća su nejasna vizualna područja na rubnim dijelovima leća. Takva područja je nemoguće u potpunosti eliminirati, no neće vam smetati ukoliko se držite preporuka.

Preporuke za područje za daleko

Gornji dio leća omogućuje vam da jasno vidite na daljinu.
Kod gledanja na daleko, osigurajte dda uvijek gledate kroz gornji dio leća. Preporučljivo je da ne okrećete samo oči, već i glavu u smjeru u kojem želite gledati.


Posebni savjeti za hodanje po stepenicama
Gledajte kroz gornji dio leća i spustite bradu prema prsima. Osigurajte da gledate prema svakoj stepenici prije nego zagazite. Koristite rukohvate, posebno na početku. Vrlo brzo ćete dobiti prirodan osjećaj hodanja po stepenicama.
Savjeti za vožnju
Ovisno o centralnoj točki gledanja, koristit ćete ili područje za daleko ili srednju zonu vaših leća.
Gledanje ceste: Ruke držite u normalnoj poziciji i gledajte kroz gornji dio leća (područje za daljinu).
Gledanje na kontrolnu ploču: Blago spustite glavu i gledajte kroz srednji dio vaših leća, srednju zonu.
Ogledala: Gledajte kroz gornji dio vaših leća i okrenite glavu prema ogledalima koje želite koristiti.
Vožnja unatrag: Koristite gornji dio leća i okrenite glavu u smjeru u kojem želite voziti unatrag. Vjerojatno ćete morati okretati glavu više nego prije.

 

Preporuke za korištenje srednje zone
Središnji dio leće pomoći će vam u fokusu na predmete na srednjoj udaljenosti.
To je udaljenost od pola do 1.5 metara. Morat ćete spustiti ili podignuti bradu da bi pronašli najoštriju fokalnu točku. Ukoliko radite u uredu, koristit ćete srednju zonu da biste gledali na monitor ili predmete na stolu.


Uredske naočale
Ukoliko će vam srednja zona biti preuska, preporučujemo da probate uredske leće koje su posebno dizajnirane za glatko prebacivanje između područja za blizinu i srednjih udaljenosti. Nude šire srednje područje, podržavajući udaljenost do 4 m. Profesionalci koji žele najveću rezoluciju, kontrast i vizualnu perspektivu uživat će u prednostima uredskih naočalnih leća.

Savjeti za korištenje područja za blizinu
Donji dio vaših naočalnih leća pomoći će vamu fokusiranju na predmete koji su vam blizu. Primjerice knjiga, tablet, magazin ili novine.
Držite materijal za čitanje na dobroj poziciji (između 33 i 40 cm od očiju). Gledajte krot donji dio naočalne leće kako biste našli najoštriju točku fokusiranja.

Posebni savjeti za čitanje
Za čitanje pune linije teksta, pomicanje glave s jedne na drugu stranu biti će nužno.


Čitanje iznad visine očiju
Svaki puta kada želite gledati nešto na blizu, ali više od razine oka,osigurajte da ste podigli bradu dovoljno visoko dok ne pronađete najoštriju točku fokusa. Gledati ćete kroz srednji ili donji dio naočalne leće, ovisno o tome koliko ste udaljeni od predmeta.

Adaptacija na nove naočalne leće
Biti će potrebno određeno vrijeme da se naviknete na nove naočalne leće koje su posebno kreirane kako bi adaptacijski period bio što je moguće kraći. Slijedite dolje navedene upute za još kraći adaptacijski proces.

* Nosite nove naočale što češće.Stavljanje i skidanje usporiti će adaptacijski period. Posebno u prvim tjednima važno je nositi ih cijeli dan.
* Nemojte nositi stare naočale. Oči će se stalno morati refokusirati što će izazvati zamor.
* Uvijek pomičite glavu u smjeru gledanja, ne mičite samo oči.
* Ukoliko se ne osjećate ugodno i osjećate glavobolje poslije 2-4 tjedna nošenja, posjetite optičara i posavjetujte se s njim.
* Redovito posjetite optičara za provjeru pravilnog nalijeganja okvira, posebno ukoliko ste udarili u nešto. To će osigurati najbolji mogući vid. Nikada ne pokušavajte samostalno podešavati naočale.
Ovdje pročitajte sve o Mjesecu progresivnih naočala u našim optikama.


Preuzeto sa www.hoya.hr/.

Povezani sadržaj